2017. május 18., csütörtök

Otthoni anyakönyvi kutatás bõvülõ lehetõségei

A családtörténet-kutatókat eddig is nagyban segítette a Family Search genealógiai portál és adatbázis-gyűjtemény, mára azonban már számos felekezeti és állami anyakönyv teljes mértékben elérhetővé vált mindenki számára.
Az állami anyakönyvek másodpéldányainak töredékes digitalizált képkockái már jóideje segítik a magyar anyakönyvi törvények által gátolt kutatókat, most azonban az eredeti felekezeti anyakönyvekről készült másolatok digitális képkockáinak nyilvánossá tétele is elérhetővé vált a neves weboldalon keresztül. Mindez azért is kiemelendő, mert a levéltári digitalizált képkockáknál mérföldekkel nagyobb felbontású, és ingyenesen letölthető képeket érhetünk el karosszékünkből.
Persze a gyűjtemény még nem teljes, az evangélikus, görög katolikus, ortodox és egyéb kisebb felekezetek anyakönyvei még mindig csak a levéltárakban érhető el ingyenesen, azonban a trianoni Magyarország római katolikus és református anyakönyvei ezáltal bárki számára kutathatóvá váltak.
A digitalizált képkockák eléréséhez az alábbi linken kikeresett település adatlapjának -ikonjára való kattintással érhetők el: